Sam Baker puur en live: Horses & Stars

Opgenomen op 20 juni 2018 in het Imagine Event Center in Buffalo , New York horen we puur, live en zonder opsmuk met slechts Sam Baker op zang, mondharmonica en elektrische gitaar met hier en daar een footstomp op een houten plank. Er passeren 12 songs afkomstig uit zijn gehele oeuvre met songs van Mercy, Pretty World, Cotton & Land Of Doubt. Het blijft fascinerend hoe Sam met hele simpele middelen en een paar akkoorden en natuurlijk zijn teksten je toch weer tot op het bot kan raken.
Sam Baker High-Res Pictures

s a y   g r a c e   b a b y   y o u   k n o w   h o w
"It is the same as the other records but different. Just like life. The same but different. To say grace means to say thank you. It means to be grateful for what is before me- for what I have. It means to not be bitter about what I don't have and really, to not be bitter about things I lost. I turn 59 this year. Everyday is a miracle". Sam Baker

Say Grace is weer een mooi voorbeeld van het schrijftalent van Sam Baker die zijn dagelijkse observeringen in prachtige liedjes weet te verpakken. Het zijn vaak onderwerpen waar een ander argeloos voorbij zou lopen, waar je in de krant overheen leest of dingen waar men doorgaans zijn hoofd juist voor afwent omdat men al genoeg heeft aan zijn eigen sores. Sam Baker staat echter juist stil bij dit soort dingen. Het getatoeeerde meisje van om de hoek dat weer eens in de problemen is, de straatvegers die op zondagochtend voor dag en dauw er op uitgaan om de zondes van de avond ervoor weg te poetsen. De 12 regels in een lokale krant over de omgekomen Mexicaanse migranten die zijn verdwaald tijdens een helse reis door de woestijn, het harde plattelandsleven en over imperfecte schoonheid. Sam Baker deed zelf de productie voor dit album. Gastbijdragen op dit album van o.a. Chip Dolan en Steve Conn op piano, Joel Guzman op accordeon, Rick Richards op drums, Anthony Da Costa en Gurf Morlix op gitaar, Raina Rose en Carrie Elkin in de achtergrondvocalen.
e v e r y o n e   i s   a t   t h e   m e r c y   o f   a n o t h e r   o n e ' s   d r e a m

In 1986 zat Sam Baker in een treincoupe in Cuzco, Peru die werd opgeblazen door terroristen. Sam was de enige in de coupe die dit overleefde. Hij liep een slagaderlijke bloeding op, hersenbeschadiging, gescheurd trommelvlies en diverse andere serieuze verwondingen die logischerwijs tot zijn dood hadden moeten leiden maar hij overleefde het. Hij onderging vele operaties, had vele ups en downs, diverse baantjes om de opeenstapelende medische rekeningen te kunnen betalen en hij reisde constant van de oostkust naar het midwesten en toen naar de woestijn. Op zoek naar iets... probeerde hij uit te vinden wat het betekend als je opgeblazen wordt en het overleefd terwijl anderen sterven. Hij begon veel van zijn observeringen en overpeinzingen op papier te zetten, waarvan het meeste nogal onsamenhangende stukken tekst. Maar met die teksten kwamen ook de liedjes. Ze waren meestal over andere mensen, over kinderen die kinderen krijgen, oude mensen, dronken geliefden, een kapper zonder neus, vreemdelingen, vrienden en geliefden. Maar er waren ook liedjes over de aanslag. Sam's eerste album was Mercy dat uitkwam in 2004. In 2007 opgevolgd door Pretty World en in 2009 Cotton. Tezamen vormen de drie albums een soort globale trilogie die hij later The Mercy Trilogie noemde met als thema : everyone is at the mercy of another one's dream.


m e r c y

p r e t t y   w o r l d

c o t t o n

S A M   B A K E R
& Radoslav Lorkovic

NL Tour 2020:

donderdag 16 jan.
Luxor Live
Arnhem

vrijdag 17 jan.
Xinix
Nieuwendijk

zaterdag 18 jan.
Het Nieuwe Dijkhuis
Doetinchem

zondag 19 jan.
de Amer
Amen

dinsdag 21 jan.
Walhalla
Rotterdam

woensdag 22 jan.
TivoliVredenburg
Utrecht

donderdag 23 jan.
Zeepziederij
Bree (BelgiŽ)

vrijdag 24 jan.
Acoustic Alley
Den Haag

zaterdag 25 jan.
de Vermaning
Wormerveer

zondag 26 jan.
Stadhuis Markt
Goessambakermusic.com
twitter
facebook

BeNeLux booking:
LDM Bookings