Matt Harlan & Rachel Jones - In The Dark

De openingsnoten op Raven hotel van een strijkkwartet zouden niet hebben misstaan op een Victoriaanse soiree, zo frivool als het nummer begint zo intens gaat het over in het wonderschone Old Spanish Moss met zijn vrouw Rachel Jones in de achtergrond vocalen. Zij schittert overigens op het hele album en kleurt met haar kristalheldere stem zeer fraai in en mag zelfs op 1 track de vocale hoofdrol op zich nemen. Harlan maakte al eerder veel indruk met zijn debuut Tips & Compliments en de opvolger Bow and Be Simple maar weet zichzelf met Raven Hotel toch weer te overtreffen. De liedjes zijn prachtige beeldende roadsongs die je onherroepelijk in hun greep weten te krijgen om nooit meer los te laten. Geen wonder dat hij de afgelopen jaren de een na de andere award in de wacht heeft weten te slepen. Zijn schrijverstalent bezorgde hem tevens een plaats in de documentaire For the Sake Of the Song waar hij naast helden als Guy Clark en Lyle Lovett te zien is.

“Na zijn debuut ‘Tips And Compliments’ en de opvolger ‘Bow And Be Simple’ is ook dit album weer een verzameling van tot de verbeelding sprekende songs waarin de zanger fijne poëzie met verhaalkunst vermengt. Ooit speelde hij nog in een rockbandje maar sinds hij als soloartiest, al dan niet met tijdelijke medereisgenoten, door Amerika en Europa rondtrekt, lijkt hij toch zijn ware bestemming gevonden te hebben naar het voorbeeld van Townes Van Zandt, John Gorka, Tom Ovans, Kevin Welch of Chris Smither, die allen eenzelfde gemoedstemming weten te verweven in hun narratieve songs.” – Rootstime.be

Hoewel hij nog relatief jong is, opereert Harlan in de geest van Townes, Guy Clark, Adam Carroll, John Prine en Slaid Cleaves en is zijn muziek dus ook een aanrader van jewelste voor liefhebbers van deze muzikanten. Zijn stem is ook bijzonder prettig en Raven Hotel is opgenomen door top producer Rich Brotherton bekend van zijn werk met o.a Caroline Herring, Rita Hosking en Robert Earl Keen, niet de minste dus. Datzelfde kunnen we zeggen van een allstar lineup van muzikanten op Raven Hotel zoals Glenn Fukunaga (Dylan, Plant, Dr. John) op bas, Bukka Allen (Terri Allen, Bodeans, Joe Ely) op toetsen, Mickey Raphael (Willie Nelson) op mondharmonica en natuurlijk ook Rich Brotherton zelf op een arsenaal aan snareninstrumenten. Je zou bijna vergeten dat met zo’n muzikale omlijsting de basis, namelijk de stem en de liedjes van Matt Harlan tevens van zeer hoogstaande kwaliteit zijn. Zoals hij puur en ongekunsteld zijn observeringen en andere zaken die hem aan het hart gaan weet te omschrijven getuigd van een zeer fraaie minimalistische poëtische schoonheid!

“Klein maar fijn en tegelijkertijd fascinerend om te constateren hoe sommige singer-songwriters zo super intelligent fijnbesnaard uit de verf kunnen komen.”
Real Roots Café
In The Dark

Raven Hotel

Bow and Be Simple

Tips & Compliments


“Het talent van Matt Harlan komt primair tot uiting in zijn eigen composities, waarbij ik allerminst afbreuk wil doen aan zijn zangkwaliteiten. Beschouwende werkstukjes die vaardig zijn uitgewerkt. Dat hij zich niet alleen beperkt tot akoestisch aangeklede lyriek bewijst het op dit album aanwezige Rock & Roll. Een nummer dat qua opzet afwijkt van wat we van Matt kennen, en dat extra dynamiek laat horen. De titelsong echter is dusdanig herkenbaar op Matts leest geschoeid dat de haren op je armen vanzelf rijzen van emotie. Old Allen Road doet daarna nog een flinke schep er bovenop, wat voor mij voldoende bewijs is dat Matt Harlan het andermaal flikt en een prachtig album heeft gemaakt.” – Johnnysgarden.eu

Matt Harlan
& Rachel Jones
EU Tour 2016:

vrijdag 14 oktober
Acoustic Alley
Den Haag

zaterdag 15 oktober
Museum Nic Jonk
Grootschermer

zondag 16 oktober
Podium Café Peter en Leni
Steendam

maandag 17 oktober
de Oosterpoort @ De Spieghel
Groningen

dinsdag 18 oktober
Paradiso Noord
Amsterdam

vrijdag 21 oktober
Tangelder Presenteert
Plaats (TBD)

zaterdag 22 oktober
Ramblin' Roots Festival
Utrecht

zondag 23 oktober
Muzykkafee Deville
Hieslum

maandag 24 oktober
Meneer Frits
Eindhovenmattharlan.com
twitter
facebook

BeNeLux booking:
LDM Bookings